Vietnam den 21: rýžová políčka v Sa Pa

Co dělat když rovné místo na pole není ale rodinu potřeba uživit je? Nasázet rýžová políčka do teras! Původně jenom snaha o přežití, v dnešní době jedno z nejvíce navštěvovaných míst severního Vietnamu – Sa Pa.

Místní se sice tržní ekonomice naučili docela rychle: vstupné do údolí 70 korun, všudypřítomné děti nabízející náramky za 5-10 korun, babičky v tradičním oblečení, které na otázku „můžu si vás vyfotit?“ odpovídají „one dollar“ I tak je zde pořád dost srdečných lidí, kteří si s vámi popovídají jen tak, nebo vás svezou na skútru či v tatrovce bez nároku na odměnu.

Po cestě jsem se dal do řeči se stařenku Ton. Schválně kolik byste jí hádali let? Jen pro představu o zdejších rodinných poměrech: pochází z osmi dětí, sama jich má 5, 3 holky a dva kluky. Nejstaršímu je 33, nejmladší 6 a ona sama má – 50 let. Sice se nezdá, ale když jsem se zastavil, abych udělal pár fotek, tak jsem pak měl obrovské problémy ji sdohnat.

Jedná se o psa s prasečí hlavou nebo prase se psím tělem?

V bambusovém lese vidím stařenku s velkou a těžkou nůší, říkám si že už jsem dlouho neudělal dobrý skutek a třeba to bude jak v Mraziku a dostanu Nastěnku za ženu. Abych to zkrátil, nedostal jsem nic a kdybych věděl že: stařenka bydlí hodně daleko, že je to do kopce, a hlavně že ta nůše nehorázně řeže do zad (ona je ma vystlane zástěrou), dobrý skutek by počkal na jindy. Jmenovala se Lili, věk zase kolem 50ti, starší dcera má 25, mladší syn 12.

Vodopád Quy Khach

Ve vesnicích Lao Chai a Ta Van by měli žít různé etnika a jedná se o hlavní cíl zdejších treků. Opět jsem neviděl výrazně víc než prodejce suvenýrů.

Stěžujete si ze jste v práci celý den zavření jak ptáček v kleci? Tomuhle taky životního prostoru moc nezbývá.

Dáme bongo?

Jak se umývá bagr?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..