Naše technika

Možné varianty při výběru auta byli sourozenci Fiat Ducato, Peugeot Boxer a Citroen Jumper, protože jsou širší než ostatní, takže se do nich vejde postel napříč a tím pádem ušetří místo než kdyby byla podélně.

Doporučení ohledně motorizace zní zhruba takto:

  • 2.2 nepodařený motor Ford Puma, nebrat, do 100 000 km se zadře (skutečně jedno auto na které jsme se byli podívat s tímhle motorem už mělo motor měněný před 150 000km)
  • Iveco 2.3 nejdoporucovanejsi, mají ho všechny obytnaky, měl by to být držák
  • Iveco 3.0 nesmrtelný motor do náklaďáku, nájezdy 1 000 000 km nejsou problém, objem ničím nenahradíš
  • 2.0 sice menší ale měl by být celkem kvalitní přímo od Francouzů (který nakonec máme, 120kW je docela příjemných)

Velikost jsme zvolili L3H2 což znamená těsně pod 6m délky a 2.5m celkové výšky – aby si dovnitř stoupl dospělý člověk (v pohodě pokud se to nepřežene s izolací podlahy a stropu). L2 má cca 5.3m a líp se s tím parkuje, ale zase se toho dovnitř míň vejde. O L4 (6.3m) Markéta prohlásila že už je moc dlouhé a řídit nebude, navíc překročení limitu 6-ti metrů znamená dražší mosty, trajekty, atd. Výška H1 se hodí pouze na sezení a H3 už je zase zbytečně vysoké do tunelů a garáží.

Z nabízených hotových přestaveb nic nesplňovalo naše požadavky: nenápadnost (když nebudeme vypadat jako obytňák ale jako pracovní dodávka, můžeme parkovat i ve městě bez placení kempu), místo pro kola uvnitř (co oči nevidí to ruka neukradne), energetickou nezávislost (často se počítá s nabitím baterky doma, víkendovým – týdenním výletem na který baterka ledničku utáhne a poté zpátky domů nebo do kempu dobít. Ale co když chceme jen nabírat vodu a elektřinu si vyrábět sami?)

Spotřebiče které chceme napájet (denní spotřeba):

  • Lednice 230V 36 litrů ~ 300W
  • notebook 5 hodin ~ 100W
  • kuchyňský mixér
  • 12V led osvětlení 5 hodin ~ 20W
  • bufík 3 hodiny ~ 100W
  • 2 mobily ~ 50W
  • čerpadlo vody, nabíjení foťáku, chytrých hraček…

Naše solární sestava se skládá z:

  • LiFePO baterie 100Ah – měla by vydržet zhruba 2-3 dny provozu
  • Panel 380Wp – za 1 letní slunečný den by měl baterku nabít do plna (v ČR v létě vyrobí 1250Wh, na jaro a podzim 900Wh, ale přes zimu pouze 200Wh)
  • MPPT solární regulátor 30A (o 20-30% účinnější než levnější PWM typ)
  • Propojovač baterií Cyrix-ct 120A – při plné palubní baterii solár dobíjí startovací baterku, při plné startovací alternátor za jízdy dobíjí palubní baterku. Pokud palubní vyprázdníme tak baterky rozpojí aby se nikdy nevybila startovací
  • 15A síťová nabíječka – zatím nebyla potřeba, měla by nabít baterku během 7mi hodin (přes noc na ubytku)
  • Měnič napětí 12V stejnosměrných -> 230V střídavý 700W – na lednici nedostatečný výkon, nezvládá start kompresoru, potřebujeme výkonnější

V kuchyni máme 170cm dlouhou linku s PB vařičem se dvěma hořáky a 10/11kg plynovou bombou, 2×30 litrů barely na pitnou vodu s čerpadlem a vypínačem v baterii a 20l na špinavou s vypouštěcí hadičkou. Na pití a vaření naprosto dostatečné, pro mytí (nádobí a osob) je odpadní nádrž malá a chtělo by to větší pod auto.

Kuchyňská linka

Nejdostupnější odkládací prostor je horní skříňka podél celého auta (320cm), hůře otevíratelné jsou sedačko-bedny a věci (oblečení, jídlo, drogerie) které nepotřebujeme denně skladujeme v 1m3 velké šatně pod postelí, která je dostupná po odklopení jídelního stolku (zatím nepoužit protože juniorovi prostě nevyhovuje a jíme v běhu nebo na zemi, ale těšíme se až jej někdy využijeme 😀 )

Často zablácená kola a kočářek jsou v garáži = pod postelí dostupné zadními dveřmi. Aby se kola vešla (po sundání předních kol a sedadel) musel být rošt postele minimálně ve výšce 78cm což dohromady s 12cm matrací umožňuje pohodlné sezení na posteli ve vzpřímené poloze a do skříně se většinou mlátíme jen nohama a ne hlavou.

Prázdná garáž
Plná garáž

Velmi důležité je střešní okno 40x40cm přímo nad vařičem kterým se dostává dovnitř dostatek světla a ven veškeré páry z vaření a jiné škodlivé věci 🙂

Plochy máme zaizolované 2cm samolepícím Mirelonem s hliníkovou fólií odrážející teplo a poté je ještě vše kompletně přetaženo 2mm vrstvou mirelonu s fólií pro pokrytí tepelných mostů. Pro vyrovnání prolisů na stropě jsme použili 1cm mirelonu navíc (je to moc, rovnější by to bylo s 8-9mm). Podlaha je taktéž srovnána 1cm Mirelonem, nad tím 2x2mm Starlonu (prostě protože to tak vyšlo na celé balení), parotěsná fólie a nakonec původní dřevěná překližka pro zpevnění pokryta zátěžovým linoleem. Od země jde chladno, bylo by to lepší, ale centimetry polystyrenu jsme nechtěli aby podlaha nebyla zbytečně vysoko (a nutné schůdky pro nastupování.) Pro obložení stěn a stropu jsme zvolili palubky tloušťky 12.5mm (kompromis mezi útulným interiérem a hmotností) které jsou připevněné na dřevěné konstrukci upevněné ke konstrukci auta na nýtovacích maticích.

Topení máme naftové horkovzdušné Vevor 5kW a po vyřešení problémů se zapojováním přívodu nafty z hlavní nádrže auta jsme s ním maximálně spokojeni. Když je ráno zima tak ještě z postele dálkovým ovladačem zapneme a za 10 minut se oblékáme při příjemné teplotě.

Sečteno podtrženo, podle vážení při přepisu auta z nákladního na obytné jsme do něj během 3 měsíců převážně víkendové práce dvou lidí nanosili 800kg věcí!!!

Postup prací:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..