Myanmar den 14: okoli jezera Inle na kole

První zastávka – Kyauk Phyu Gyi

Mistni rybáři me nepřestanou fascinovat

Řekněme ze o zrovna ideální cestu pro kolo se nejedná (bud jsem na lavce ja a kolo nesu, nebo jedu koly po lavce a ja plavu), ale nic nepřekonatelné to take není.

Do kláštera Ywa Thit mě přivedla celosvětová hra na hledání pokladů Geocaching. Ve společnosti několika koček (jejichž zápach vás přivítá hned u vchodu) zde žijí poslední 2 mniši.
Velkým překvapením jsou jejich znalosti o tak malé a vzdálené zemi jako je Česká republika. To ze dřívější československo se rozdelilo na českou republiku a slovensko nevi temer zadny cizinec – zdejsi mnisi ano. Znají Masaryka i to že jeho žena byla američanka, což možná neví ani většina z nás. Dále vzpomínají na Dunaj (zde jsem je trosicku poopravil), Dubčeka, nebo na k nim dovážené produkty ceskoslovenske výroby: Skoda, Jawa, Zetor (zde nazývané Zetá)

Ve zdech pagody Shwe Yan Bye se ukrývají tisíce malých sošek Budhy, darovanych lidmi z celého světa. Nejvetsimi podporovateli se zdaji byt obyvatelé Francie, Německa, Thajska a Singapuru, českou sošku jsem zde nenašel.

Jeskyni Htat Eian se mi podařilo prozkoumat beze strachu ze tmy a stínů diky celovce Coleman, sponzorskému daru od firmy outdoor-a-sport.cz.

Kdybych věděl že cesta vede takovou necestou, asi namísto silnicky alespon zauvazuji o půjčení kola horského

Odměnou byl oběd a hlavně kost vína (4 vzorky za 5 000 MMK = 100 kč) ve vinařství Red Mountain Estate (prukopnici, pěstování vina je zde novinkou) s vyhledem na jezero. Snad mi cesta nočním autobusem bude líp ubihat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..