Myanmar den 15: Bago a Golden rock

Bago je další z mnoha antických hlavních měst. Autobus mě vyhodil v centru kolem 4. hodiny ranní, uprostřed nejhlubšího spánku, což 2x příjemné není. Odjed hned ke Golden rock přeplněným pickupem za 5 000 MMK jsem odmitl (4 hodiny v dešti a na stojaka není to co bych vyhledával) a šel se dospat do lobby nejbližšího hotelu, kde nikdo ze spacu ani nezaznamenal příchod dalšího návštěvníka.

Bago je dalším místem kde požadují vstupné 10000 MMK (200 Kč) za hlavní městské památky.

Shwemawdaw Paya je nejvyšší pagoda Myanmaru, měří 113,3 metrů. Zde jsem je uprosil ze kvůli 2ma hodinám ve městě platit cele vstupné nemusím.

Prvního hadici v Myanmaru jsem potkal v hadim klášteře. Nejevila o mě zájem a v poklidu si trávila svůj oběd. Vzhledem k šířce jejího těla bych to odhadl minimálně na slona…

Po cestě k hadimu klášteru 

Shwethlayaung budha je obrovská socha ležícího budhy, měří kolem 55metrů. Zde po mně vstupné tvrdě vyžadovali, já je tvrdě odmítal zaplatit, tak jsem obešel ležícího budhu v doprovodu 3 lidí a vklidu odešel.

Hned vedle něj se nachází další ležící budha Mya Tha Lyaung – zkušeně jsem šel ze zadní strany (většinou vybírají jen z jednoho vchodu), abych nakonec zjistil že tento je zdarma… Alespoň jsme si popovídali s místními mnichy. Mají rádi fotbal, takže hned jako prvního zmínili Tomáše Rosickeho, Petra Čecha znali samozřejmě také (i přes to ze někteří neosvícení fandí Manchesteru united…)

Za 6 000 MMK jsem koupil listek do Kyaiktiyo ke zlatému sutru, vzdálenému 100km. Po 3 hodinách poklidne jízdy jsme dorazili, dal jsem oběd a hurá na kopec, na který vás za 2000 MMK vyveze přeplněný blici náklaďák. S odjezdem čeká až už se tam nevejde opravdu nikdo a nic a řeže zatáčky tak ze zvrací velcí i malí. Dá se jít pěšky, ale vhledem k časovému presu a ne zrovna nejlepšímu počasí jsem 13km s 1100m převýšením rád přenechal náklaďáku. Poslední kilometr už se pěšky musí, jelikož se jedná o velmi příjemnou procházku, je s podivem, že se tam nekteri nechávají vynést na nosítkách.
Golden rock je zlatá stupa umístěná na dokonale vyváženém viklanu, jehož rovnováhu zajišťuje Budhuv vlas!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..