Austrálie dny 1 – 3: NP Kakadu

Včera odpoledne mi psal Slovák Michal, jestli se k němu chci přidat na 9-ti denní cestu autem z Darwinu do Adelaide. Jelikož se jedná přesně o úsek, na který jsem až dosud marně sháněl odvoz a pomalu se smiřoval s tím, že po cestě nic neuvidím a jedinou možností přesunu bude stopování kamionů, nebylo nad čím váhat. Jen škoda že tak dlouho odkládaný odpočinek a praní prádla (začínám zase pěkně smrdět), původně plánováno na Darwin, se zase odkládá na neurčito…

Po vydatném odpočinku alá „celu noc v letadle“ mě v 10 ráno vyzvedával Michal přímo na letišti.
Po vypůjčení auta a vyzvednutí jeho věcí jsme omrkli centrum Darwinu = pláž ohraničenou tak, aby se na ni nedostali krokodýli.
Následoval nákup vybavení, jídla a hlavně vody – a zde by se možná hodilo vypsat základní pravidla přežití v Australské buši:

  1. Dostatek pitné vody (25 litrů by na 3 dny mohlo stačit)
  2. Nekempovat blíž než 50 metrů od řeky (nový spacák od Lacoste opravdu ne)
  3. Nejezdit v noci, za svítání nebo za úsvitu (klokani běhají rychle a maminka je neučila se při přecházení silnice rozhlížet)
  4. Dostatek benzinu (zde se sluší připomenout obrovské rozdíly mezi cenou za litr benzínu na pobřeží 1.3 AUD, ve vnitrozemí ve městě 1.4 AUD, ve vnitrozemí uprostřed ničeho 2 AUD!)

Prvním místem, které jsme chtěli navštívit, byl 20 000 km2 velký národní park Kakadu, zapsaný na seznamu UNESCO jako jedno z mála míst na světě jak pro přírodní, tak pro kulturní hodnoty. Do parku se platí vstupné 40 AUD a můžete zde najít spoustu krokodýlů (jak velmi nebezpečných zatoulaných mořských, tak proti nim téměř „neškodných“ sladkovodních), hadů, klokanů, ptáků a také aboridžinců (kmeny Biniji a Mungguy) a maleb jejich předků (žijí zde 50 000 let) na skalách.

Západ slunce jsme zvládli na skalách Ubirr – poutavé místo s abidžanskými malbami v jeskyních.

Přenocovali jsme v kempu Merl (prakticky uprostřed močálů a záplavových oblastí, 15 AUD za noc s pitnou vodou a sprchou), kde nás přivítalo nekonečně množství komárů, kteří nám na další cestu darovali pěkně štípavé vzpomínky.

První den jsme viděli hned několik australských ikon. Za prvé to byl „road train“ (díky 4 až 5 návěsům až 50 metrů dlouhý kamion), první krokodýl (jen v kleci, to se snad ani nepočítá), bush fire (buš se kontrolovaně vypaluje, aby se zabránilo nekontrolovaným požárům), obrovská termitiště a hlavně 6 klokanů, z toho 3 miminka.

Ráno jsme během 8 a půl kilometrů na Bardedjilidji walk a Sandstone and river bushwalk spařili v řece několik krokodýlů a spoustu ptáku, pod nohama přes metr dlouhého hnědého hada (podle o pár dnů později nalezeného průvodce dost agresivního a s hodně toxickým jedem) a také nádherné pískovcové skalky.

Poté jsme se přesunuli ke skále Nourlangie a dali si 1,5 km dlouhou Angbangbang galerii se skalními malbami.
Hned na to jsme se přesunuli k vyhlídce Nawurlandja, odkud byl opravdu pěkný výhled na předchozí skálu.

U Yellow water jsme se jenom kousek prošli po močálech (90AUD za lodičku se nám dávat nechtělo) a spatřili zatím posledního krokodýla, nebo i tohohle pózujícího krasavce.

Jelikož s naším autem bychom se na zajímavá místa Maguk ani Gunlom nedostali, rozhodli jsme se přenocovat v kempu Kambolgie (bez vody, bez sprchy, 6 AUD za noc) a tam někoho s čtyřkolkou poprosit, jestli by nás tam ráno nevzal. Bohužel i jen přijet do 13 km vzdáleného kempu bylo díky narolovanému písku utrpením a trvalo nám to hodinu!

Kolik je na nebi hvězd?

K vodopádu Gunlom nás vzal rakouský pár Michal a Helen a po horší cestě jsme jejich autem zvládli 24 km za méně než půl hodiny… I když byl vodopád díky období sucha téměř bez vody, výhledy z vrcholu byly ohromující a cesty jsme rozhodně nelitovali. Navíc zde bylo riziko výskytu krokodýlů minimální a tudíž jsme se konečně mohli i okoupat.

Když už benzínu moc nezbývalo a my zjistili, že v Mery River roadhouse mají pumpu na natural rozbitou, neznalo naše nadšení mezí. Takže vypnout klimu, zpomalit a doufat…

Jelikož jsme se poslední 2 dny nekoupali, dnes jsme si to museli vynahradit. Další zastávka byla u vodopádů Edit falls, kde hlavně horní bazén (cca půl hodinový výšlap) nabízí krásné výhledy, čistou vodu, pěkné skály se skákáním do vody a tak celkově příjemné prostředí s nižším rizikem výskytu krokodýlů.

Třetí dnešní koupání bylo v termálech Mataranka. Původně jsem z myšlenky na návštěvu termálů v horké Austrálii nijak nadšený nebyl, ale údajně na 50-ti stupňovém horku dokáže i 38 stupňová voda ovlažit

Nocleh jsme tentokrát našli zdarma na odstavném parkovišti a nebýt Michalova zákazu, tak si tu kupku sena, co byla pod stanem a výborně izolovala, vezmu s sebou do auta (ano, pár dolarů za karimatku jsem obětovat měl. Čím víc se blížíme na jih tím je v noci větší zima a už je nutné spát ve spacáku, ne na něm jako na matraci)

Po vjezdu na Stuarts Highway jsem se cítil docela nesvůj z toho, že při dálniční rychlosti 130km/h zde nejsou 2 a 2 pruhy odděleny. Když jsme na jednom úseku potkali první auto po 80-ti kilometrech, pochopil jsem, že to není potřeba.

A jak ubíhá cesta? No máme za s sebou asi 1000 kilometrů z plánovaných 4 tisíc, ale při pohledu na mapu (za 3 dny jsme zvládli ujet modrou část) to nevypadá že bychom se během příštích 6-ti dnů mohli do Adelaide dostat…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..