Myanmar dny 11 a 12: Bagan

Pagoda kam se podíváš a pro samé chrámy není kam plivnout. Tak to je Bagan, v 11. – 13. století hlavní město, dnes archeologické naleziště a hlavní meta všech turistů mířících do Myanmaru. Na ploše 25km čtverečních stálo údajně 4446 pagod, stup a chrámů, dodnes se zachovalo vic jak 2 000!

Vstupné do oblasti je nejdražší z celého Myanmaru – 25 000 MMK (500Kč), vybírá se při prijezdu do města, pak už na kontrolu narazíte spíše sporadicky.

Pohled na všechny pohromadě je opravdu působivý, pokud ale nejsou budhisticke chrámy vaším hobby, budou vám připadat všechny stejné a po návštěvě 3 budete mít dost.

Oblast se rozkládá mezi městy Starý Bagan (luxusní hotelové rezorty), nový Bagan a Nyaung U (nejlevnější, nejblíže autobusu i lodi)
Pohyb mezi jednotlivými místy je snadný díky pujcovnam elektrických skútrů (v Nyaung U od 9 000 MMK na 2 dny)

Jelikož teploty se standardně pohybují okolo 40° C, typická návštěva probíhá brzo ráno od východu slunce (kolem 5.) do maximálně 9. hodiny, snídaně a poté odpočinek v klimatizovanem pokoji nebo u bazénu. Další kolo prohlídky začíná okolo 4. hodiny odpolední a končíva po západu slunce kolem 7.

Ráno jsem navštívil blízkou Shwezigon pagodu a sehnal skútr. U bazénu jsme se seznámili s rakusankou Patricia, nemkou Karoline a velsanem Kewinem, s kterýma jsme strávili příjemný čas jak v okolí „pyramid“, tak pri večeři nebo zakázaném nočním koupání, nebo také velmi nepříjemnou bouřku na cestě z pozorování východu slunce.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..