Indonesie dny 3 a 4: ostrov Deravan

Před polednem jsme vyrazili na ostrov Deravan. Po 2 hodinách náročné cesty autem (2 kinedrily použity) a půlhodince na lodi jsme dorazili na tropický ráj.

V odhadem asi 100 domečcích žije pár místních lidí a občas nějací turisté (za 2 dny jsme jich napočítali asi 20, jedná se o nejturističtější ostrov z okolí) Pitná voda se dováží, užitkové je málo, benzín je když se doveze, pro pohyb se používají buďto kola nebo motorky (auta zde nenajdete a motorky řídí všichni co dosáhnou na řídítka), ale dostatečná je i chůze – celý ostrov se dá obejít za hodinu, bez zastávek možná za půl.

Místo je tak pěkné, že i želvy si jej zvolili jako vhodné pro kladení vajec. Bohužel na tom někteří místní vydělávají, hnízda vybírají a vajíčka prodávají. Dále zabíjejí živé želvy a vyrábí z nich suvenýry. No a proto jsme zde byli. Spočítat v kolika obchodech se prodávají krunýře a jiné suvenýry z želvoviny, nabídnout jim želví trička jako alternativu k prodeji, a domluvit stálou ochranu vajec u tatínka jednoho z rangerů. Každý den je nutné obejít ostrov a nakladená vajíčka přemístit do zahrady, tak aby je zloději nedostali. Po zhruba 2 měsících, až se želvy vyklubou, je potřeba je vrátit přesně na to místo na pláži, odkud se odnesli. Želvy už si cestu do moře najdou sami. 

No a co ve volném čase? No přece želvy, rybičky, korály, atd. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..