Taiwan den 18: melancholická

Prodírat se na kole hodinu a půl přes dvou milionové město, čekat minutu a půl mezi desítkou skútrů pomalu na každé křižovatce (zelenou vlnu opravdu nestíhám), no dnes ten den nezačal zrovna nejlíp.

Nejhorší je když se čtvrt hodiny škrábete do kopce, těšíte se jak si to sjedete, těsně před koncem sjezdu valite 40tkou a ještě byste minimálně 500 metrů jeli zadarmo, ale na semaforu naskočí červená a vy musíte kompletně nastavit a veškerá námaha je ztracena.

Co můžou znamenat tady tyto značky? První je jasná, jste na správné cestě, na té nejsprávnější cyklostezce číslo 1. Ale nějak mi nesedí zákaz vjezdu kolům hned vedle ní 🙂

Jít plavat když jsou povodně nebo řádí tajfun by mě teda opravdu nenapadlo.

Romantika na pláži?

U kláštera Gong Tiang Gong jsem potkal další skupinu odvážných cyklistů, doplnil tekutiny a cukry ananasem, schoval se ve stínu přes polední slunce a hlavně seznámil s prodejcem vynikajících ustricovych omelet, od něhož jsem jako dárek dostal čaj na cestu. Nejenom ten cukr, ale hlavně příjemný pocit z toho jak jsou lidi milí a pohostinní k unaveným cizincům mi dal tak příjemný pocit a kolik energie, že jsem i do kopce a proti větru jel rychle jako nikdy předtím. Jak jsem ráno tu cestu nesnášel (město, kopce, opět silný protivitr), tak jsem si to teď opět začal užívat a byl smutný z toho, že se má cesta chýlí ke konci a za 2 dny musím Taiwan opustit.

Socha v klášteře „qing hai gong tian shàng shèng mu jì niàn bei“ zirajici na moře.

Někdy je těžké uvěřit ze i u nas doma kdysi davno bylo moře a na horách se nacházejí fosilie. Zde, odhadem 20 metrů nad hladinou moře a 200 metrů od pobřeží byl celý kopec naprosto plný zkamenelych mušlí a dalších důkazů presence moře.

Večer jsem dorazil do Hsinchu kde jsem měl domluvené ubytování u Andyho, který studoval 5 let v Olomouci stomatologii a českou republikou si oblíbil. Jelikož pochází z lékařské rodiny, také jeho dvě sestry studují na zubarky, jedna je v Olomouci ještě teď, druhá ve Valencii. Večer u černého pivního speciálu a vyprávění jeho zážitků z Česka a mých z Taiwanu uběhl sice až příliš rychle, ale o to příjemněji.

Najeto 110 km z Taichung do Hsinchu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..