Thajsko den 15: Zlaty trojúhelník

Dneska se moc nedarilo…

Hned rano jsem zjistil hodne nepříjemnou věc. Myanmarske vízum mi sice platí i na prechod pres pozemní hranici, ale do vnitrozemí se stejně nedostanu, protoze cesta prochází přes vojenske / valecne území a tudíž tam maji cizinci zakaz vstupu. Nakonec budu muset stejne letadlem, tudiz nemelo moc smysl se plahocit na hranice.
Beru to tak ze cestovani je o poznávani a zde jsem poznal ze diktatorsky vojensky rezim stoji za …

Jelikož jsem cele rano stravil (neuspesnym) vyhledáváním moznosti prepravy, na cestu jsem se vypravil az po poledni. Do mestecka Chiang Saen jsem se za 50 bhatu dopravil minivanem a odsud chtěl pokracovat do Zlateho trojúhelníku lodi po 10.největší řece na světě – Mekongu. Zde jsem narazil na dalsi organizacni problem – cesta lodí pro 6 lidi stoji 100 bhatu na osobu, ale jelikoz je mimo sezónu, lod se nezaplni a jestli chci jet, musim ji zaplatit celou sam. Nic naplat, plavba po Mekongu bude muset pockat do Vietnamu.

Ke zlatému trojúhelníku jsem se svezl na stopnute motorce. Název pochazi z dob pestovani opia v okoli tohoto mista, kde soutok 2 rek vytvari hranice 3 statu Thajska, Laosu a Barmy. Opiu se rikalo cerne zlato a take se za nej zlatem platilo. Proto zlaty trojúhelník.

Je az neuvěřitelné jak ostra je zde hranice 2 rek

Opium pochází z oblasti středozemního moře, odkud se dostalo do číny a odkud jej do této oblasti privezli imigranti, jejichž vesnici jsem navstivil vcera.

Jsou zde 2 opiova muzea, male „opium house“ v centru (vstupne 50 bhat, otevreno do vecera) a velke „opium hall“ asi 2 km od zlateho trojúhelníku, ktere zavírá hned ve 4 odpoledne, coz jsem ale zjistil az jsem se k němu pred 5.dopravil, opravdu den blbec…
Zajimava je legenda o vzniku opia:

Překrásná divka mela 7 napadniku, jelikoz nechtela zadneho ranit, nechala se odevsech zaroven umilovat k smrti. Na jejim hrobe ji nad srdcem vyrostla nadherna kvetina, jejiz plody chutnali kazdemu, ale potřeboval jich vzdy vic a vic.

Dale zavazicka pro vazeni opia
Nebo i nejpříjemnější doporucena pozice na koureni: vleže na boku s pokrcenymi koleny
Hlava ma byt podložena porcelanovou podduskou – ktera je sice tvrda, ale po par tazich mate pocit ze je to perinka z obláčků
Dame vodara?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..