Nepal den 16: z Tukuche to Ghasa

Dnesek, stejne jako kazdy jiny den, zacal ve znamení pěkného počasí, které se postupně zhorsovalo.

Cil na rano byl jasný – překročit 3 km široké řečiště aniž bychom se vykoupali. Původní most chyběl, ale to nas neodradilo.

V tomto období zde proudí jen několik větších potoků, ale nedokážu si představit jak to musi vypadat v obdobi tani snehu anebo dešťů.

Mladici na lehko, starenka nalozena – musime si pomahat?

Hlavnim hrebem dne melo byt jezero Tili ve vysce 2970m.n.m., ke kteremu sice bylo nutne vystoupat 250 metru, ale odmena v podobe pikniku u jezera nas by byla dostatecna – kdyby ovsem nejaka byla! Domorodci by museli vstavat dřív a alespon v jedne pekárně mit napeceno…

Ladies na toaletach soukromi zrejme nepotrebuji, panove alespon ve forme jedne desticky

My si vetsinou na rozhazování hnoje vezmeme vidle, lobatu, hrabe, nebo alespoň rukavice. Tehle zene staci hole ruce.
A k zivobyti chys ze slamy.

Tady uz podruhe nastavali horsi casy. Že se budu prodirat bambusovym lesem, v kterem netusim co cekat za havěť, bych ještě přežil. Ale ze na cesticce označené Ghasa nebude most do Ghasy, to me celkem dostalo. Pocital jsem ze dorazim max ve 3 hodiny. A skutecne o 3/4 na 3 jsem videl Ghasu přede mnou. Bohuzel chybel vyse zmiňovaný most a jelikož řeka nevypadala nejbezpečnější k prebrodeni, ja zacal podruhe panikarit. Cesta vedla porad dal a dal, nahoru dolů, zacinalo se stmivat, pršet a dnesnich cca 30 km bez obeda se zacinalo projevovat kvalitni unavou… Ve 4:10 jsem si nasel misto v kterem by se dala reka pripadne preplavat kdyby bylo nejhur a stanovil limit – do pul 5.pujdu dal, kdyz se do te doby most neobjevi tak rychle nazpatek a do plavek. Slovy nejde popsat jaka byla moje radost kdyz se predemnou z ničeho nic objevil ne jeden, ale dokonce 2 mosty. Mel jsem vyhrano, stacilo jen vratit se 2 km nazpet do vesnice (ze to bylo do pekneho kopce asi nemusim dodávat…)

U večeře jsem si popovidal s mistnim učitelem.
Postěžoval si na korupci ve vládě, která těm co si to můžou dovolit uplatit umožní ucit v místě svého bydliště, ale on, ac z Pokhary musi ucit v Ghase a tim padem vidi svou rodinu jen jednou za 2-3 mesice. Cesta domu mu trva cca 5 hodin autobusem a hodinu a pul pesky. Dale mi prozradil ze mesicne si vydela +-20 000 npp (5000Kc) a za pronajaty pokoj plati 1 000 npr (250kc) (jen pro info, ja utracim v prumeru 1 000 npr za 1 nocleh, veceri a snidani) coz sice na prvni pohled vypada ze najem je nehorazne levny a ze mu zbyva hodne penez na pekny zivot, ale je potreba si uvedomit, ze pronajata mistnost je velka 2×3 metry ctverecni, bez podlahy, spinava, proste takovy chlev. U nas sice ucitel dá za najem polovinu platu, ale bude to pekny 70ti metrovy byt.
Pro info: ve skole je asi 50 zaku, uci se 6 hodin od 10 do 4 (krome nejmensich kteri maji o hodinu méně), do skoly se chodi 6 dni v tydnu krome soboty, ktera je pro Nepalce jako pro nas nedele.
Dale mi povrdil ze moje dnesni cesticka neni označená zrovna nejlip a ze v okoli jedovati hadi opravdu ziji… zase budu mit jednou klidnou noc 🙂

42 961 kroku, 32,7km

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..